Animal - Park

Vitajte - Vítejte - Welcome

Afrika

Afrika
Antilopa losia - patrí medzi parnokopytníky. Živý sa rastlinnou potravou, čiže je bylinožravec. Je častou obeťou mäsožravcov ako sú napríklad levy, tigre či gepardy.  Vyskytuje sa v riedkych lesoch ba dokonca aj v polopúštiach.  Aby sa lepšie chránila, žijú preto tieto antilopy v skupinách.

Gepard štíhly - patrí medzi najrýchlejšie cicavce sveta. Dokáže bežať rýchlosťou až 100km za hod. Po čase si však musí robiť prestávky, pretože ho tento beh rýchlo unavý. Toto často vedie k neúspešným lovom. Gepardy sú mäsožravce, živia sa teda inými zvieratami Afriky, ako sú zebry či antilopy. Patrí medzi jediné zvieratá, ktoré bežia za korisťou. Tieto gepardy sa dokonca vyskytujú aj v malých častiach Ázie, ale väčšinou len v Afrike na savanách. Sú rozšírený skoro po celej Afrike. Gepardy sa radia do čeľade mačkovitých šeliem. Srsť má hnedo - žltý odtieň a tvoria ju aj malé čierne fliačky.  Vďaka srsti výborné splýva s trávou, čo mu pomáha aj pri lovení. Počty gepardov sa stále zmenšujú, pretože ich lovia najmä kvôli srsti, z ktorej sa potom vyrábajú kožušinové veci.

Hroch libéryjský - sa radí medzi párnokopytníky. Je to samotárske zviera. Čulý je najmä v noci. Obýva močiare a dažďové lesy západnej Afriky. Je to bylinožravec, živý sa malými rastlinami a riasami. Je to aj vodné zviera. Pod vodou vydrží dostatočne dlho. Jeho uši počujú vo všetkých smeroch, dokážu sa totiž otáčať. Najväčším nepriateľom hrocha je človek ale pre mladé hrošíky sú to aj mäsožravce, najčastejšie leopard. Sú prevažne čiernej alebo tmavo hnedej farby.

Leopard škvrnitý - je mäsožravec. Jeho korisťou sú zebry, antilopy pakone a iné zvieratá. Radí sa do čeľade mačkovitých. Je rozšírený skoro po cele Afrike, ba vyskytuje sa aj vo veľkých oblastiach Ázie. Leopard je vynikajúci lezec. Vďaka sile dokáže usmrtenú korisť vytiahnúť až na strom, kde si ju schová alebo ju zožerie. Srsť krémovožltá alebo tmavožltá, na ktorej sú rôzne pigmenty. Výsledkom genetickej mutácie je aj čierny leopard. Jeho srsť obsahuje veľa melanínu. Tieto leopardy nazývame aj ,, čierne pantery ". Žijú prevažne v hustých dažďových pralesoch. Leopardy sa tak isto ako geprady lovia pre kožišinu.

Lev púšťový - patrí medzi mäsožravce. Loví zvyčajne zebry, žirafy, pakone, byvoly, mláďatá slonov, hrochov a goríl, lebo dospelé zvieratá sú pre leva nebezpečné. Niekedy, keď nie je nablízku žiadna potrava, dokáže lev zájsť až ku ľudským domovom. Patrí do čeľade mačkovytých. Vyskytuje sa prevažne na savanách a stepiach, ale nájsť ho môžeme aj vpolopúštiach blízko Sahary. Lev púšťový je rozšírený aj v Indii. Srsť je plavožltohnedá alebo červenohnedá, čo mu poskytuje aj maskovanie v tráve. Na prvý pohľad je u levov vydieť aj dimorfismuz, čo je pohlavné rozlíšenie. Samce leva narozdiel od samíc majú mohutnejšoe telo a pri hlave im rastie hriva

Lev juhoafrický - žije prevažne na savanách a stepiach juhoafriky. Patrí k čeľade mačkovitým a k mäsožravcom. Levy juhoafrické žijú v skupinách, kde velí jeden najsilnejší samec. Loví zebry, antilopy, žirafy a iné kopytníky, loví však aj menšie cicavce. V skupinách väčšinou lovia samice. Levy sa od ostatných šeliem odlišujú tak, že im rastie hrivy a na konci chvosta im tiež rastie srsť. Levy však tiež lovia kvôli srsti a iným vzácnostiam.
 

 
Táto nádherná stránka bola spravená na www.webgarden.cz